top of page

Απολογισμός δράσεων 2020


Αγαπητά μας μέλη,
το 2020 βιώσαμε μία ασύλληπτα πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, η οποία σημάδεψε και πιθανόν θα συνεχίσει να επηρεάζει την κοινωνική μας ζωή και τη νέα χρονιά. Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω-κάτω στις ζωές όλων των ανθρώπων. Ο δραστικός περιορισμός της κοινωνικής επαφής έχει προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στους πολιτιστικούς συλλόγους μας. Πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις ματαιώθηκαν. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι οικονομικοί πόροι κατακόρυφα. Η κατάσταση δυσκόλεψε περισσότερο, καθώς δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων κατά την περίοδο της αναστολής των δραστηριοτήτων τους.


Παρ’ όλα τα προσκόμματα που ενέσκηψαν εξ αιτίας του κορωνοϊού, προλάβαμε να κάνουμε, είτε κάποιες εκδηλώσεις πριν την εφαρμογή των μέτρων, είτε κάποιες εκδηλώσεις ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη καραντίνα. Την φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις – δραστηριότητες που μπορέσαμε και πραγματοποιήσαμε ήταν οι εξής :

- Κοπή Βασιλόπιτας στην Καππαριά: Ανήμερα των Θεοφανείων, μετά από τη Λειτουργία, κόψαμε την Βασιλόπιτα για τους συγχωριανούς στον ανανεωμένο εσωτερικό χώρο του σχολείου. Κεράσματα, τραγούδια, δώρα και παιδιά με τα κάλαντα ζέσταναν την ατμόσφαιρα.

– Χειμερινός Χορός με κοπή Βασιλόπιτας στην Αθήνα: Tην Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο μουσικό μεζεδοπωλείο 'Άμμος" πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της αθηναϊκής Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας με τη συμμετοχή περίπου 200 μελών και φίλων, διασκεδάζοντας με νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα.

- Εργαστήρι ψαλτικής : Η προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ψαλτικής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Το πρόγραμμα της ομάδας με υπεύθυνο τον κ. Κώστα Xρυσοστόμου προοριζόταν να έχει δίμηνη διάρκεια και να είναι δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου. Όμως, στο πλαίσιο της πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού τον Μάρτιο διακόπηκαν τα μαθήματα, αφού είχαν προηγηθεί 6 μαθήματα με τη συμμετοχή 14 μελών.

- Άσπρισμα κοινόχρηστων χώρων: Τον Ιούνιο με τη βοήθεια τόσο της Τοπικής Κοινότητας όσο και συγχωριανών μας, ασπρίσαμε με ασβέστη πολλά σοκάκια, ώστε να διατηρούνται όμορφα και καθαρά.

- Έθιμο Κλήδονα: Το έθιμο του Κλήδονα περιλάμβανε καύση των Μάηδων στην πλατεία, πολλά σατυρικά δίστιχα και κέρασμα στο καφενείο.

- Ανακυκλώσιμα δώρα: Στα πλαίσια των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, διαθέσαμε προς πώληση μπουκάλια και τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα μπουκάλια και τσάντες, που μπορείτε να αγοράσετε και να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

- Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη: Τους καλοκαιρινούς μήνες εγκαινιάστηκε η εποχική ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη του συλλόγου εντός της στάσης του λεωφορείου στα Βορινά. Με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι το εγχείρημα αυτό αποδείχθηκε απολύτως επιτυχημένο, αφού συγκεντρώθηκε σημαντικός όγκος βιβλίων, τα οποία κυριολεκτικά γέμισαν τη στάση. Ευχαριστήσαμε θερμά όλους τους φίλους και τα μέλη, καθώς και την Καϊρειο Βιβλιοθήκη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και δώρισαν τα βιβλία τους. Όσοι/ες επιθυμούν να δωρίσουν τυχόν βιβλία τους, θα μπορούν να το κάνουν όποτε θελήσουν, αφήνοντάς τα εντός της στάσης. Τα βιβλία θα συλλέγονται, θα αποθηκεύονται και θα διατίθενται στο αναγνωστικό κοινό, κατά κύριο λόγο, τους θερινούς μήνες.

- Έκθεση στο σχολείο: Τον Αύγουστο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, είχαμε την την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο Καππαριάς την Έκθεση με θέμα: "Ο ανδριώτικος πολιτισμός ως μάθημα για τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π.", με ελεύθερη είσοδο, πάντα με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης φοιτητριών και καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. τον Οκτώβριο 2016 στην Άνδρο, οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα για την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών της Άνδρου, συμπεριλαμβανομένης και της Καππαριάς. Η Έκθεση είχε ήδη λειτουργήσει στη στέγη της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων στη Χώρα. Η σχετική Μελέτη είχε παρουσιαστεί αναλυτικά σε ημερίδες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άνδρο. Μέσα από αυτή τη συναρπαστική εργασία αναδείχθηκε ο πλούτος και η διαχρονική αξία του δομημένου περιβάλλοντος της Άνδρου, και θα αποτελέσει βέβαιη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και πολύτιμο οδηγό στη διάσωση της πολυποίκιλης αρχιτεκτονικής - πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού μας.

- Κατάθεση στεφάνων: Ως είθισται, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου καταθέσαμε στεφάνια στην πλατεία Ηρώων Καππαριάς μαζί με τρισάγιο, τηρηθέντων των μέτρων ασφαλείας.


Παράλληλα, συμβάλαμε στην προώθηση και διάδοση δράσεων :

α) ενημέρωσης για τα αιολικά πάρκα (ανεμογεννήτριες),

β) εθελοντικής αιμοδοσίας της Τράπεζας Αίματος Άνδρου και

γ) διατήρησης των παραλιών καθαρών.


Οι φετινές δραστηριότητες που ματαιώθηκαν ήταν οι εξής :

- Το Καρναβάλι του Κορθίου

- Το πανηγύρι στον Άϊ-Γιώργη Φαράλη

- Ο καλοκαιρινός μας χορός


Τα νέα μέλη που εγγράφηκαν στον σύλλογό μας την φετινή χρονιά ήταν 11. Σύνολο μελών: 160

Επειδή η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από πολλές ματαιώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων και μεγάλη μείωση των εσόδων μας, εάν επιθυμείτε μπορείτε να καταθέσετε κάποιο χρηματικό ποσό ενίσχυσης ή να εξοφλήσετε τυχόν ανεξόφλητη συνδρομή σας μέσω του εξής λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας :

Αριθμός λογαριασμού: 313/002545-34

ΙΒΑΝ: GR7901103130000031300254534

Δικαιούχος: Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαριάς

Στην κατάθεση αναγράφετε το ονοματεπώνυμό σας και στη συνέχεια, παρακαλούμε να αποστείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης είτε με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση kapparia@gmail.com είτε με μήνυμα στο προφίλ του συλλόγου στο Facebook. Ευχαριστούμε!


Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page